Početak

ŠAŠAVI POJMOVI

 Google Profil  Slikovnica

 iStripper

Rječnik šaljivih informatičkih pojmova sadrži naredni izbornik sa slovima abecede razdijeljenim okomitom ljubičastom crtom, spojnicama na šaljive opise ove stranice prema pojedinom slovu iz izbornika.

No  |  A  |  B  |  C  |  Č,Ć  |  D  |  Dž,Đ  |  E  |  F  |  G  |  H  |  I  |  J  |  K  |  L,Lj  |
 
M  |  N,Nj  |  O  |  P  |  Q  |  R  |  S  |  Š  |  T  |  U  |  V  |  W  |  X,Y  |  Z,Ž  |  @,#,$  |

 Informatički rječnik  1. dio slike - N°  2. dio slike - L,Lj  3. dio slike - M  4. dio slike - @,#,$  Okice  iStripper

Raspoložive su i dodatne neobične spojnice. Slika s natpisom ' Informatički rječnik ' podijeljena je u četiri segmenta koji su spojnice prema stvarnim sadržajima koji pripadaju početnom, središnjima i krajnjem slovu ' Rječnika informatičkih pojmova ' (N°, L, M, @) udžbenika ' Informatička abeceda ', a animirane ' okice ', koje budno promatraju reklamu na slici, primjer su jednostavne animacije i ujedno spojnica prema ' Specifičnim informatičkim pojmovima ' koji nisu dio općih informatičkih načela, ali imaju osobite specifičnosti te ih navedeni udžbenik podrobnije obrađuje.
No
Pojam Opis
10 Ovisno o brojevnom sustavu može izražavati različite veličinske vrijednosti i to dva, osam, deset ili šesnaest po dekadnom shvaćanju. Navedeno lijepo opisuju brojevni sustavi. Općenito, to je skup znamenki s kojima se izražava neki broj. Ljudi se u pravilu služe dekadnim sustavom, dok računalo radije koristi binarni te stoga vrši transformaciju u dekadni sustav glede prikaza brojeva na zaslonu. Kad su već spominju dekadni brojevi; ako se odnose na plaću bolje je da je broj što veći, a ako je porez u pitanju prihvatljiv je najmanji pozitivni broj pa čak i nula (0). Informatički gledano povoljnije je primiti plaću izraženu binarno nego dekadno, kad se ne bi uvažavalo porijeklo brojevnog sustava.
2 DM Dvije marke, njemačke naravno. Valuta više ne postoji ali još uvijek se bilježi čuvena izjava čuvenog čuvara državnog pečata - 'Mozak vani ništa ne vrijedi! Kilo mozga je dvije marke.'. Točno, ako se od neke živine izvadi mozak otprilike stoji toliko kada se kupuje na pazaru. I koji kreten onda može izjaviti da ljudski mozak vrijedi više. Ne vrijedi. Kad je Mujo prodavao svoj tražio je veću sumu jer je 'potpuno nov i nerabljen'. A kakav je rabljeni mozak? Uzmimo nekog IT lika. Najprije osam godina škole, pa još četiri, pa onda na fakultet i još četiri do pet godina da bi se u njega ulilo hrpu nepotrebnih stvari. Potom ECDL, CCNA, CCNP, MCTS i / ili LPIC i tko zna što još i onda mu mozak poslije toga postane jedna izrabljena masna hrpetina. Pa tko je lud to platit i marku? Zato nikako nije jasno kako 'tamo vani' neke bjelosvjetske države i državice ljude s takvim potrošenim mozgom plaćaju dobre pare? Nepismeni kreteni!


 VRH


A
Pojam Opis
Analfabeta Osoba koja je vrlo neuka u općem smislu. U informatičkom smislu to je osoba koja na svom računalu zna samo čemu služi veliki okrugli 'botun' (ako i to). Pošto nema spoznaju koliko ne zna, ne srami se tratiti tuđe vrijeme, a veliki napor je konzultirati RTFM (Read The Fucking Manual) osobito ako se nema vremena. Obrazovni besplatni tečajevi koje organizira CARNet ili SRCE su joj nepotrebni.
Asistent Predstavlja službeno oviro profesorju. Lahko jih je več. Nastali so kot produkt neuspele genetske manipulacije z novaki. Večno so v direktnem konfliktu sa študenti, ki jim vedno morijo glede konzultacij. Študentje jim se, zaradi njihove predanosti, oddolžujejo na način da jih vključujejo v tehnologijade, na katerih so oni odgovorni za vse čudne in manj čudne dogodivščine študentov. Zato ni nič čudnega da so živčni (ni znano če uporabljajo večje količine diazepama ali acetilsalicilne kisline).


 VRH


B
Pojam Opis
bit (b) Riječ nastala od pojma 'BInary digiT', što prevedeno s engleskog jezika znači binarna brojka, a koristi se kao osnovna mjera za količinu informacije i opisuje događaj vjerojatan 50%, npr. saznanje studenta da je na ispitu prošao ili pao nosi količinu informacije 1 b. No saznanje da je to dobivena ocjena jedna od 1 do 5 opisuje događaj s više mogućih ishoda i kao takvo nosi veću količinu informacije.
BMW Bayerische Motoren-Werke - poznata njemačka firma koja proizvodi vrlo lijepe i srebrne automobile. I nadasve brze. Ta nije nezanemariv čimbenik za uspješne poduzetnike ili državne dužnosnike koji mnogo putuju zbog same prirode posla s kojim se bave, a znamo, vrijeme je novac. Vrlo je popularan i kod dobrotvorne humanitarne organizacije HDZ (Humanost i Dobročinstvo Zase). Prema tome, zbog štednje, vremena naravno, treba kupovati skupa i brza vozila, a bitno je i glede sigurnosti jer su putnici dobro zaštićeni za slučaj sudara, što recimo nije slučaj kod nekih poznatih marki brzih vozila načinjenih uglavnom od plastike. Tu i tamo nekad kovrčavi bezveznjak (loser) kupi takvo vozilo. Brzina je očigledno BMW-ova tradicija jer su nekad proizvodili motore za borbene zrakoplove. Što to ima veze s informatikom? Ima, jer brzina odrađivanja servisa Interneta postaje sve značajnija, kao za JUBITO (YouTube) na primjer. A da bi korisnik mogao izmjeriti brzinu prema nekom sjedištu služe poslužitelji koji imaju BWM (BandWidth Metar). Mali premet slova i eto BMW-a u informatici, i uglavnom ništa ne košta i badava se 'vozi'! Nije baš jasno glede BMW-ovih osobitosti zašto Intel svoj brzi i moćni procesor 'Intel® Core™ i7' nije nazvao slično tome. Valjda zbog zaštićenog imena.
Bruka Ponegdje se naziva sramota ili poniženje ili stid. A ima još mogućih značenja. Kad sam bio mali 'stari' me je učio da je velika sramota starijim osobama u autobusu ne prepustiti sjedeće mjesto. To više ne važi, sramote više nema, pogotovo ne velike. Tako ne važi više da treba biti informatički pismen jer će ionako 'Windows 7' sadržavati podršku za upravljanje računala govorom, gestama, grimasama i prstima, a kažu i mirisom (mikrofon, kamera, biometrija ...). Zbog toga nam opće informatičko obrazovanje više ne treba. Ako tko slučajno posije 'viruse' i 'crve' na računala Hrvata s kojih će se izvršit DoS napad na neku banku (uskraćivanje dostupnosti resursa banke), neš' ti događaja; ionako su sve banke tuđe. Treba tuđina 'opandrčit', jel? Stoga računalo treba držat zaraženo i ni slučajno ga 'čistit', jer to je samo na diku i ponos za njegovog korisnika, ako uopće ima spoznaju da mu je računalo postalo 'zombi'. Još ako korisnik računala ima sreću da je u mreži koja je nekad pripadala Iranu, Iraku, Libiji ili nekoj drugoj ljubimici US, šanse da postane Internetski 'teroristički baja' su prilične. Napad na strane uljeze; ma tko može platit taj 'gušt' iliti ga radost i zadovoljstvo skupa. I sve to bez ikakvog informatičkog znanja!
Byte (B) Riječ nastala od pojma 'BinarY TErm', što je u duhu smišljenog skraćivanja u anglosaksonskoj informatičkoj terminologiji. U osnovi odnosi se na skup bit-a koji se pridjeljuje jednom znaku. Na hrvatski to bi se prevelo na primjer kao: Skup više bit-a pridijeljen jednom znaku, trenutno najčešće osam. Jednostavno zar ne?


 VRH


C
Pojam Opis
CARNet Hrvatska akademska i istraživačka računalna mreža (sad se to prevode na engleski da zvuči svjetski; jeb.. materinji jezik). Institucija koja se bavi razvojem i održavanjem Hrvatskog Interneta. Namijenjena prvenstveno kao servis akademskoj zajednici. Bavi i se i ostalim stvarima pa stoga ima usku suradnju sa SRCE-m i zakonodavstvom, na primjer glede dodjela naziva domena. Zna im se koji put 'omaknit', pa pretvore recimo Zagreb u Teheran, ali to su sporadične bezazlene pojave. Organizira tečajeve za sistemce i 'ostale' korisnike koji za njih (tečajeve) imaju vremena. Poslije jure sistemce da obave 'ono' što bi morali obaviti 'ostali', ali 'ostali' vrlo često ne mogu obaviti 'ono' jer nisu imali vremena pohađati tečaj.


 VRH


Č , Ć
Pojam Opis
Čigrasto

velepamtilo
Nije baš sigurno da li službeno postoji ovaj izraz u hrvatskom informatičkom rječniku, ali je sigurno da je časopisu BUG poslužio kao naziv 'teme broja'. 'Hardware' ili prevedeno 'očvrsje' već se rabi, a 'čigrasto velepamtilo' kao prijevod za 'hard disk' bila je nekakva moguća verzija. Čigra je okrugla igračka za djecu i ima plosnati oblik sličan pladnju, ali nije pladanj, a disk je strana riječ koju smo svi koristili kad bi gledali Mironovog 'bacača diska', barem sliku. Pamtiti znači čuvati neki podatak iz čega proizlazi da je naprava koja pamti - pamtilo. Ako naprava može puno pamtiti onda je valjda velepamtilo. I mozak pamti - čigrasti mozak? A kakva se tek igra riječi može složiti za SSD (Solid-State Drive). Nije 'tvrdi disk' ali pamti li ga pamti.
Čip

(chip)
Sliči na čep, ali nije. To je skupina tranzistora smještena u kućište, u obliku čepa ili poklopca, iz kojeg vire priključni kontakti za njihovo međusobno povezivanje u funkcionalnu cjelinu koja se obično kod matične ploče naziva CHIPSET. Matična ploča je skup bakrenih vodova dobivenih jetkanjem bakrene folije nalijepljene na bakelitnu podlogu. Uz vodove sadrži i razne konektore te spomenuti chipset.


 VRH


D , Dž , Đ
Pojam Opis
Datoteka Eni je otprilike ovako učio studente; 'Datoteka je skup smislenih ili nesmislenih podataka, smještenih na nekom mediju, koji su jednoznačno određeni SPECIFIKACIJOM koja sadrži: Oznaku DISKA, popis MAPA u slijedu do datoteke, IME datoteke i TIP datoteke. Pojedini dijelove specifikacije odijeljeni su s različitim znakovima ovisno o vrsti OS (za MSDOS ' \ ' i ' . '). Pored toga datoteka ima ATRIBUTE i to RO ili RW, skrivena (H) ili sistemska (S) te vrijeme kreiranja, modifikacije i posljednjeg pristupa. Ova vremena su zgodna da brzo nađete zadnje što ste radili. No to vam ništa ne pomaže ako dobijete od Drage disketu ili CD na kojima su sva vremena svih datoteka preimenovana u 01.01.2000 01:00'.
Dekan Izbere se enkrat v določenem obdobju sa strani znanstvenega združenja. Oseba ki je zadožena za odnose z javnostjo, ima pomagalce in oviralce, odvisno o funkciji in položaju, ter nima časa za redne aktivnosti, ker je večno zasedena z datotekami in mapami. Tipični primer sezonskeka delavca za daljše obdobje.
Demonstrator Osoba s kvalitetnim studentskim iskustvom, prikriveni profesorov najljući neprijatelj, čega ovaj nije ni svjestan jer ga je izabrao za demonstratora (tko mu je kriv, još ga i plaća). U načelu vrlo fina osoba i etički i estetski, što ne znači da pripadnici muškog spola moraju nositi minice. Navedeno, glede minica, moglo bi se eventualno razmotriti kod muške populacije ako se redovno koristi postupak depilacije. U dosadašnjem iskustvu navedeno nije zaživjelo.
DivX Algoritam za sažimanje filmskog zapisa (pokretne slike) na način da se cjelovečernji film može 'upeći' na jedan jedini CD-R medij kapaciteta 700 MB. Ni u kojem slučaju nije pogodno za krađu. Popularnost među masama u Hrvata najviše može zahvaliti hrvatskoj glazbenoj estradi nakon 'objave' nezgodnih kućnih uradaka na Internetu. Potiče od licenciranog Microsoft-ovog MPEG-4 standarda, koji ima i svoju nelicenciranu varijantu (detalji nisu preporučljivi javnosti).
Docent Obvezno mora zadovoljiti formalne pogoje kot so naprimer doktorat in znanstvene raziskave objavljene v CC-ju (ve tem primeru se ne misli na muhe ali pač). Z vso svojo dušo se pripravlja za nastop na predavanju, iz katerega se lahko zaključi če je primeren za vodenje predavanj (lahko jih je tudi več, v primeru da ne zadovolji kriterijev). Na koncu, ko postane zrel, dobi svoj predmet (kar se ne zgodi vsakič) in samoumevno postane študentov zastopnik.
Doktor Znanstveni a ne zdravstveni radnik, kojemu je zadaća tijekom pojedinih mandata, odnosno vremenskih ograničenja izraditi radove koji će se objaviti u popularnim časopisima. U Hrvatskim mjerilima to znači započeti nekakav posao za koji se unaprijed zna da se zbog nedostatka novčanih sredstava ne može privesti u učinkovitu (čitaj novčanu) realizaciju, te će objavljeno iskoristiti (čitaj ukrasti) oni koji novaca imaju.


 VRH


E
Pojam Opis
ECDL Europen Computer Driving Licence - međunarodno priznata diploma kojom se potvrđuje posjedovanje osnovnih informatičkih znanja i vještina. Obuhvaća: osnovne koncepte informatičke tehnologije, uporabu računala i rad s datotekama, obradu teksta, tablične kalkulacije, baze podataka, informacije i komunikacije. Suvišno je napomenuti da pripadnici akademske zajednice već odavno posjeduju znanja iz navedenih područja zahvaljujući CARNet-ovom 'Edupoint' programu obrazovanja, a SRCE je postalo ovlašteni obrazovni i ispitni ECDL centar, koji po uspješno položenim ispitima dodjeljuje adekvatnu diplomu. Nije dobro da ovakvu kvalifikaciju još uvijek ne stječu maturanti kroz redovni program obrazovanja. Za 'novopečene' studente stoga se preporuča da tijekom studija nadopune buduću diplomu ovim privitkom, tim više što gotovo ništa ne košta jer su i oni pripadnici akademske zajednice, a privitak dokazuje nekakva znanja i vještine. Put u Europu (ili Australiju i Novi Zeland?) trnovit je i mukotrpan, barem u ovoj domeni.
Emeritus Latinski 'islužen'; izraz koji se dodjeljivao braniteljima rimskog carstva nakon što su ogulili svoje u hladnim sjevernim krajevima ili vrućim Afričkim pustinjama. Za to su potom pod stare dane dobivali nekakvu naknadu. U akademskoj zajednici ovaj naziv se daje profesorima koji su otišli u zasluženu mirovinu kako bi povremeno pomogli mlađima, naravno uz naknadu. Informatički gledano ta mogućnost teoretski postoji i za CARNet sistem-inženjera. Ali kad sam malog (ili malu?), koji sve zna, GOOGLE upitao kako postati emeritus Drago Radić, nema odgovora! A baš bi bilo dobro doći dva sata dnevno dva puta sedmično ostavit ili nametnut mlađim kolegama svoje mišljenje i vratit se doma. I još za to primit neku lovu.
Enkapsulacija Postupak kada se osnovnom zapisu dodaju zapisi proširenja da bi se stvorila nova cjelina koja se opet može proširivati novim dodatnim zapisima. Kao kad se manja kuverta stavlja u veću i tako više puta, slično javnom natječaju. Obrnuti postupak je dekapsulacija. Nema veze s MiKom (Mito i Korupcija).


 VRH


F
Pojam Opis
Fatureta Izraz koji se rabi u Dalmaciji (Južna Hrvatska), a opisuje dodatni ili dopunski plaćeni rad bilo koje vrste, uz postojeći posao, a koji se može izvoditi u tijeku radnog vremena (vrlo mudro) ili van njega (nadasve glupo), službeno (na žiro račun) ili neslužbeno (na crno). Ovo posljednje učinkovitije je glede povrata poreza. E sad, a što je to radno vrijeme?
File Anglosaksonska riječ za spis. Spis je skup znakova koji znače nešto smisleno. To osobito znaju pravnici. Kada se oni ne mogu dogovoriti broj spisa i njihova razmjena raste. U informatici treba naučiti raditi sa spisima (Word) i razmjenjivati ili kombinirati ih (Copy-Paste). Svaki spis mora imati ime (naziv) i oznaku vrste (tip). Domaći izraz u informatičkoj terminologiji je DATOTEKA.
Folder Anglosaksonska riječ za fasciklu (nije ni ova Hrvatska), koja služi za čuvanje spisa. Ovisno o potrebama u fascikli će biti jedan ili više njih. U osnovi je bolje što više malih spisa umjesto jedan veliki s mnoštvom stranica. Naziv fascikle obično ukazuje na njen sadržaj i nema oznaku vrste. Domaći izraz u informatičkoj terminologiji je MAPA.


 VRH


G
Pojam Opis
Ghost Anglosaksonska riječ za duha, koja se u našim prostorima često izgovara 'GOST', što nema nikakve veze s posjetima prijatelja ili turista, ili gostima na fakultetu, ali ima veze sa izradom završne komprimirane kopije operativnog sustava računala u svrhu brze restauracije istog. Naziv je popularizirala piratska kopija 'Symantec Norton Ghost' programske potpore.
GIF Format sažimanja slike firme CompuServe koji podržava najviše 256 boja i ima mogućnost izrade prozirnih sadržaja. Najviše se koristi za crtarije i animacije. Problem može nastati kada se poveća animacija želi svesti na što manju veličinu slike u kB. O detaljima pitati Franka. No da se može nešto jenostavni i lijepo napraviti dokazuje i animirane 'okice' pri vrhu ove stranice koje gledaju što ima na reklami.
Google Čudo od djeteta. Autor ovih redaka još uvijek se ne može načudit što taj mali (ili mala?) zna. Kad se napiše 'define:Google' u tražilici dobije se da je to nekakva 'tražilica' i ne puno više od toga? A nema što ne zna. Kao mali Englezi koji govore engleski sa četiri godine kao da im je to materinji jezik!? Čak se ne srami priznat ako nešto ne zna, lijepo to čitko napiše, bez stida. Ne možeš vjerovat, ali ono što zna ... Koji je to nepresušni izvor novih spoznaja. I dopušta čak <CTRL> + <C> i <CTRL> + <V>, što strahovito obogaćuje i naše domaće znanstvene resurse glede novih tvorevina i spoznaja u svim aspektima kao što su radovi i projekti na primjer.


 VRH


H
Pojam Opis
Host U osnovi to je računalo korisnika. Znači 'domaćin', što hoće reč da je na njemu udomljena (instalirana) sva korisnikova 'legalna' programska potpora. Nekad davno sve je to bilo na jednom računalu za koje su se korisnici daljinski vezivali preko 'terminalskih' uređaja (nekakav surogat računala bez vlastite pameti), a danas je svako računalo host i mreža je puna host-ova. Kako je korisnik u osnovi aljkav, host-ovi su izvor nereda i leglo razmnožavanja crvi i virusa prema bližem i daljem okolišu.


 VRH


I
Pojam Opis
ing. Titula koja se pridružuje studentu kada diplomira u tehničkim znanostima i kada više za njega ne vrijede pravila kao za 'pravog' studenta. Sada se smatra za ozbiljnu osobu i ako hoće nešto isplativo radit tek sada mora naučit sve ono što prije nije.
Ispit Mehanizam dokazivanja znanja ili neznanja predmetnom profesoru na osnovu kojeg se upisuje draga 'duja' u indeks ili nešto 'jače', ovisno o apetitima studenta. Nužno ne spada u sveučilišni studij. No zajednički nazivnik je uvijek isti; položiti ispit uz što veću ocjenu i što manje truda. Prema opisanim okolnostima, student je uvijek student bez obzira na godine.
ISVU Informacijski Sustav Visokih Učilišta, složena programska potpora koja bi trebala unaprijediti poslovanje studentske službe, nastave, knjižnice i drugih studentu raspoloživih resursa. U pojedine ustanove već je uvedena a ostale će to ubrzo napraviti kad odgovorni za njeno uvođenje uhvate slobodnog vremena što baš i nije tako jednostavno. Najinteresantniji dio ovog projekta naziva se STUDOMAT, ali neće na nesreću da ispravno radi s praznom bazom podataka.


 VRH


J
Pojam Opis
JPG

(JPEG)
Standardizirani nelicencirani format za slike (open source), koji se koristi prvenstveno za fotografije i omogućava kompresiju po načelu miješanja boja. Velika kompresija neprihvatljiva je za slike ××× kvalitete. Digitalni fotoaparati koriste ovaj format, a moderna programska potpora omogućava brzo 'razvijanje' slika s fotoaparata na računalo.


 VRH


K
Pojam Opis
Kanalica Pojam koji u Hrvatskom rječniku opisuje oko 2 m dugačak plastični U-profil, širine i visine nekoliko centimetara, koji se postavlja duž zidova, te se u njega polažu kojekakvi kablovi i potom zatvaraju poklopcem koji uz njega dođe. U informatičkoj terminologiji to je najčešće skup UTP kablova određene vrste i kategorije. Nije preporučljivo zamiješati različite vrste kanalica i njihovih poklopaca (probao Punda s FESB-a). 'Poštari' rado guraju svoje žice u tuđe kanalice da se ne bi mučili stavljati nove. Još su bolji električari. S njima je sve moguće, zna to dobro Mrki s KRS-a, ako ne vjerujete pitajte ga.
kiloByte

(kB)
U poglavlju o brojevnim sustavima autor je napisao da je 1 kB=1024 B? Mora bit da je bio totalno zbunjen kad je ovo napisao jer po međunarodnom sustavu mjernih jedinica (SI) ' k ' znači 1000 - TISUĆU !! Eh, kad šašavi informatičari u praksi 1000 obično zaokružuju na PRVI CIJELI BROJ - 1024 !? A kad se u 'Google' tražilicu, koja svašta zna, napiše 'define: kiloByte', dobije se odgovor da je to 1000 ili 1024 ili da je to 1000 ali nije jer je to zapravo 1024 !!@!#69%$?. Da bi sve skupa bilo jasnije i jednostavnije još je na 'snazi' nepisani dogovor da je 8 b (osam bit-a) = 1 B (jedan Byte), sve po SI :-). Dobar primjer kako navedeno iskoristiti za vježbanje elementarne matematike. Na primjer: Izračunati koliko bit-a ima 1953 GB. Tko prvi njoj od njega poljubac ili obratno.
Kojot Beštija slična vuku. U slobodnom latinskom izričaju prema poznatom liku iz crtanih filmova naziva se 'Carnivorous vulgaris', koji vječito lovi pticu trkačicu nazvanu 'Acceleratii incredibus'. Dvije stvari krase ovaj crtić, kojotova nenadmašna upornost i brzina kretanja navedene ptice. Crtić strahovito podsjeća na zbivanja u Hrvatskoj; problemi neprekidno 'zuje', ali nikako pronaći način na koji ih riješiti. IT kadar također može pronaći sebe u tome. Na primjer, akademska zajednica od ljeta 2010. godine, što hoće reč više od pola godine, nema globalno rješenje za antivirusnu zaštiti i licenciranje potrebite programske potpore i ne da se ni naslutiti kada će se problem riješiti. Stječe se dojam da fikus raste brže od zaprepašćujuće brzine rješavanja navedenog akademskog problema. Pojava nije primijećena samo u IT području. Opći dojam je da je cijelu Hrvatsku ubola ce-ce muha (Glossina palpalis) te stoga ima 'bolest spavanja'.
Kongres Fenomenalan način za arčit državne pare i dobro se odmoriti; doći na predavanja ako te volja (kao da imaš kome poslije polagat račune), odlazit na izlete u organizaciji kongresa, obići sve vidikovce, grijat se s kolegom/kolegicom iz svoje ili neke druge ustanove, i slično. Što duže traje tim bolje, a ako je 'van crte' još se uberu dobre devizne dnevnice. A ako se pogodi u zgodno godišnje doba 'banja armija'. Ali otići na specijalizaciju ili slično gdje te zdušno prime jer si sam i nemaš društvo za izaći 'u život' nije dobro jer onda iz dosade oreš cijeli dan. Onome tko te uzeo banja. U informatičkom smislu to je veliko zlo; ako ideš kao podrška moraš cijeli dan bit raspoloživ 'dvorjanima', a ako te zapadne tečaj CARNet-a ili SRCE-a moraš učit cijeli dan kao magarac i još polagat ispite Dio-po-Dio (DpD) da bi uopće stigao do kraja obrazovanja. Čista tlaka. Ne preporuča se. Bolje odabrati neki opće informativni kongres na primjer u Grazu, Ateni ili daj Bog na Hawayima (tamo je velika univerza) ili Haitiju.
Kovrča Ponegdje kažu i uvojak. Kovrča ili uvojak, dio 'skalpa' osobe koji ima kovrčavu kosu ispod koje su bez iznimki sveobuhvatne, nenadmašne i nadmoćne intelektualno spoznaje. Zato je 'Hićo' i izgubio rat jer ih nije imao. Netko ima sreću ili sposobnost da se takva vrijednost odmah prepozna i iskaže. Po navedenim kovrčama poznati su mnogi znanstvenici, gradonačelnici i slične javne i kulturne osobe. Što to ima veze IT kadrom? Možda ništa, jer nije primijećeno da bilo koji od slavnih 'mahera' iz IT struke ima kovrče, ali je primijećeno da bez obzira na spol vrlo lako u cvijetu mladosti rado 'zakovrnu' u Australiju, Novi Zeland, Veliku Britaniju, SAD, Dubai pa vjerovali ili ne sve češće i na Tajvan. Što li će tek biti kad mladi IT lik 'otkrije' Madagaskar, jer tamo su, kažu, divna priroda i najljepše žene na svijetu. Ali, kakvi su muškići?


 VRH


L , Lj
Pojam Opis
Laborant Elementarna stručna pomoć u nastavnom procesu, kako profesorima tako i studentima. Radi sve, od držanja vježbi, nabave potrošnog materijala do pripreme marende, ukratko 'Katica za sve'.
LDAP Lightweight Directory Access Protocol, baza podataka korisnika računalne mreže, vrlo uporabljiva glede autentifikacije (iliti autorizacije) na mrežu koja se pak vrši putem Remote Authentication Dial-In User Service (RADIUS). Glede radius-a (nije kružnica) nema primjedbi, ali za prvi jedan sistemac je na svoju oglasnu ploču napisao: 'Ne reinstaliraj LDAP glupane!'


 VRH


M
Pojam Opis
Magistar Titula u izumiranju ili ne? Treba pitat zakonodavca. Do sada je to bilo dodatno školovanja koje je inženjera nanovo pretvaralo u studenta, što znači da su studentska 'prava' ponovo dozvoljena. U potpunosti potvrđuje teoriju da su studenti svugdje isti ma gdje i kad bili. Prema najnovijim saznanjima zakonskim aktom svi su inženjeri u čas postali magistri, ali struke a ne znanosti, nažalost nekima.
Metamorfoza To je na primjer pretvaranje gusjenice u prekrasnog leptira. Božanski 'touch', iz nečeg tako ružnog i proždrljivog nastane nešto nježno i prelijepo. No to je ništa prema metamorfozi u informatičkoj struci. 'Božanski' touch je u stanju IT sistem-inženjera, osobito ako je Dama (Lady), pretvorit u vrlo uspješnu sekretaricu opće namijene, bez obzira na posljedice u struci, čak i ako se dovodi u pitanje naš informatički i informacijski razvoj.
Most Po definiciji (define:BRIDGE) to je građevina izgrađena da zaobiđe bilo kakve prirodne ili od čovjeka izgrađene fizičke prepreke; kanjon, cesta, željeznička pruga, rijeka, morski zaljev ili među otočki prolaz i slično, u svrhu povezivanja dvaju odvojenih područja (domena). Dizajn mostova varira ovisno o funkciji mosta i prirodi terena, gdje će se most konstruirati, što naravno iziskuje troškove. Što je most veći tim bolje; treba više cementa, dulje se radi, privremeno zaposleni imaju dulje posao a i postotak (od mostarine, naravno) je veći. Po tom pitanju udruga informatičara IGH (Izmuzimo Građane Hrvatske) ima loša iskustva. Informatički gledano, 'bridge' je jedan veliki razlog za izbjegavanje njegove primjene. Dizajn je vrlo raznolik, ali u osnovi omogućava funkcionalno povezivanje dvije međusobno nekompatibilne mreže koje nepobitno sistemcu osiguravaju svakodnevno gubljenje živaca, ili na primjer bežično povezivanje dvije susjedne istorodne mreže što može omogućiti 'nesmetani upad' od strane sudionika koji u toj mreži nisu. Zaboravi!


 VRH


N , Nj
Pojam Opis
Noj Čudnovata pernata beštija, za koju kažu da kad je u opasnosti zabije glavu u pijesak. Vrlo važno za dupe, kao da je ono od značaja za mislit. Nije baš jasno zašto onda brzo trči. I čovjek se može pretvoriti u noja, neki izuzetno kvalitetan renomirani arheolog na primjer. Kažeš mu - 'Evo ti dobra plaća, dodaci, poticaji, kongresni skupovi, studijska putovanja, premije i muči.' - i on potom stvarno niti se vidi, niti govori niti išta čuje. Skroz se 'zabije' u zemlju i nema razloga da se za išta buni van onoga što se izravno njega ne tiče, kao da je u polusvijesti, i ne pokušava biti stvaratelj novih ideja, političkog razvitaka, društvenog ili gospodarskog razvoja ili nečeg sličnog. Tu i tamo nađu se neki krelci koji se za nešto bune (građanski neposluh), kao na primjer neki sindikat ili IT sistem-inženjer ili slično. Možda bi se i IT lik mogao umiriti na sličan način, ali znanstveni pedigre mu je do te mjere toliko jadan da je posve isto držao glavu u pijesku ili ne držao, i stoga ga se čak ne isplati ni nešto posebno platiti.
Novak U osnovi tek svršeni student-ica ustanove. Iskustvo stiče pobirući dobre i loše savjete od nadređenih kao što su asistenti i profesori. Mnogo gora situacija može nastupiti ukoliko savjete sluša od podređenih, kao što su laboranti i viši tehničari ili ne daj Bože referenti za čistoću. Opterećen je zakonskim zahtjevima glede doktorata i magisterija te gotovo svaki stoga izgleda smotan. U načelu svi su završili svako raspoloživo informatičko doškolovanje u CARNet-u.


 VRH


O
Pojam Opis
Outlook

Express
Rasprostranjena programska potpora Microsoft OS, namijenjena za primanje i slanje elektroničke pošte. Najveća glavobolja sadašnjice glede širenja reklama i virusa. Čudo od software-a. Savršen do te mjere da će vjerojatno postati neupotrebljiv. Stoga se i korisnici mnogo ne trude da iskoriste sve njegove mogućnosti kao što je slanje pošte i 'plain' a ne 'html' formatu, automatsko kreiranje potpisa, kreiranje grupe korisnika u adresaru, priključivanje ZIP datoteka poruci i slično, iako su sve to naučili (kad su imali vremena) na besplatnim CARNet-ovim tečajevima.


 VRH


P
Pojam Opis
Poduzetnik

(Poslodavac)
To je kratica nastalo od fraze 'PODmuklo odUZETi radNIKu' i opisuje snalažljivu, osebujnu i talentiranu osobu, što ni na koji način nije u vezi s pravima radnika za koja su oni sami krivi što ih nemaju jer su nesnalažljivi i netalentirani, a nastala je u ovim krajevima početkom 90' godina uz mnoga korisna postignuća iz tog doba kao PRETVORBA na primjer. To je u suštini osoba koja je stekla bogato novčano iskustvo i vještinu u kupnji bilo čega uz minimalna ulaganja (1 kn recimo), pa tako rabi i znanja informatičara u svrhu izrade informatičkih tvorevina prema njegovim zamislima koje omogućavaju ostvarivanje što veće poznate i još veće nepoznate dobiti. Ako se odnosi na osobu a ne na neku ustanovu ili instituciju, ponekad se naziva i POSLODAVAC - 'POSakrivati LOpovštinu DArivanjem noVACa'. Osim s informatičarima usko surađuje s pravnicima i 'zakonom o zastari', a povremeno je glede popularnosti sudionik donatorskih akcija tamo gdje socijalne institucije socijalno osjetljive države nisu od koristi, a što mu se poslije još odbije od poreza zbog iskazanog dobročinstva. Ako je imalo bistar sav će vozni i plovni park, vilu, vikendicu ili kuću za odmor, i tko zna što još, prikazati kao osnovna poslovna sredstva, odnosno trošak poslovanja. Vrlo popularan i obećavajući profil uspješne osobe kod Hrvata u novom mileniju. Ponegdje osobe opisanih kvaliteta nazivaju GELIPTER; tko bi znao zbog čega? Sve to može biti i prihvatljivo do momenta kad i zakonitu suprugu ne odluči proglasiti za osnovno sredstvo!
Politika Načela s kojima se služe osobe kojima je politika predmet bavljenja, a to su; jedno čujem, drugo vidim, treće mislim, četvrto osjećam, peto govorim, šesto obećavam i sedmo radim; slično kao što imamo 7 svjetskih čuda. Opći zajednički nazivnik svih sedam navedenih 'političkih' čuda je ZAOBILAŽENJE ISTINE. Eh, lako je političarima, kad mogu koristiti sva navedena čuda kako im paše i u mjeri koliko hoće. U informatičkom smislu to je malo škakljivije. Mora se imat SISTEMSKA politika i politika PRIHVATLJIVOG PONAŠANJA; svega dvije. Ova prva regulira postupak od ulaska neke osobe u zgradu pa do načina kako podesiti parametre računala pri instalaciji da bi bila što sigurnija od uljeza. Dakle široka lepeza djelatnosti, i jao ti ga se onome tko je mora provodit; pretvara se u policajca u stilu VELIKOG BRATA i zadire u privatnost ljudskih ili akademskih sloboda. Vrlo nezahvalno. Druga pak osigurava slobodu u korištenju računalnih i mrežnih resursa, ali i zaštitu korisnika i sustava te osiguranje ugleda i položaja ustanove koja politiku provodi u bližem okolišu i svijetu. Kakva sloboda kad se sve nadgleda i kontrolira? Imaš slobodu koristiti .mp3, ali ih ne smiješ 'posuditi'! I sad, ako te zapadne to nadgledat i provodit odmah si s 50% ljudi u ratu. Informatički gledano vrlo nezahvalan posao, jer se ne mogu primijeniti navedena čuda bez da ne dobiješ packu.
Povjerenstvo Savršen način kad s grbače želiš 'skinuti' neki posao koji ti se ne radi ili vidiš da ide tijekom s kojim se ne slažeš, a to ne smiješ glasno izreći jer nisi za to kvalificiran. Treba predložiti povjerenstvo za rješavanje zadaće, a prijedlog treba pažljivo sročiti u smislu kako zadaće koje su ti predočene nadilaze tvoje stručne (ili znanstvene) mogućnosti i kvalifikacije te da jednostavno ne možeš išta smisleno i korisno sam napraviti. Ako imaš sreće, predložiš tko bi to mogao raditi (naravno ne sebe da ne upadneš u 'sukob interesa') na način da to budu osobe koje se zbog 'sukoba interesa' inače ne trpe, što onaj kome predlažeš ne mora znati, a još manje oni koje predlažeš. Još ako je koordinator poslova u povjerenstvu neka 'osebujna' osoba, glede zadaće koju su ti inače mislili 'uvalit' kako je sami ne bi radili, uz tako ustrojeno povjerenstvo osiguran si da nećeš morati na duže razdoblje išta raditi po tom pitanju.
Pretvorba Čarobna riječ s višestrukim značenjem i često začuđujućeg rezultata. U svakodnevnom životu tako u glavi pretvaramo N (Newton) u kg (kilogram), kako ne bi zbunili prodavačicu na pazaru da ne pomisli kako mjeri silu, jer od sile se može nastradati. No, informatičari su malo učeniji. Oni znaju kako pretvoriti recimo kB u MB, iako još nisu načisto da li je k=1000 ili k=1024. A znaju i da je 1+1=0, jedan 'dalje', odnosno 1+1=10. Binarni brojevni sustav naravno. Tko bi rekao da je ovo primjenjivo i u gospodarstvu Hrvata. Pretvori se dobrostojeća firma u firmu vrijednosti 1 (čista kemija), proda se strancu koji investira u nju još 1, čistom matematikom napravi 1+1=10, i odmah proda firmu (koju nikad nije ni vidio) deset puta skuplje drugom strancu. Čista logička algebra. Nije Hrvat glup, zna on što je kemija, što će njemu nešto vrijedno 1 kn?
Prodekan Skupaj z dekanom predstavlja vodstvo ustanove. Leva in desna roka dekana. Mogoče so situacije z dvema desnima ali dvema levima rokama. Ob pomoči strokovnih služb se situacija lahko dodatno zakomplicira v levo ali v desno. Eden načeloma skrbi za denar (z njim je potrebno biti v dobrih odnosih), drugi skrbi za učni in podučni proces (potrebno je bežati od njega). Težave lahko nastopijo če se skupini pridružijo dodatni člani po načelu: 'Več babic, bolj kilavo dete'.
Profesor Osim titule koja donosi veća ili još veća primanja (redovni ili izvanredni ili što već), to je osoba koja putem predavanja i seminara mora 'uliti' u studenta što više znanja pri čemu se ne smiju koristiti sredstva prisile ili pomagala (kao ljevak recimo). Podrazumno je studentov prirodni neprijatelj. Kako pripada znanstvenoj eliti redovito je u 'ratu' sa studentima na više ustanova. Informatički gledano, za razliku od studenata, ova populacija učinkovito se predstavlja na osobnim stranicama WWW poslužitelja ustanove.
Projekt Zamisli koje na neki od načina donose novčana sredstva. Najčešće koristi samo onima koji ga rade. U okvirima znanosti trebao bi biti osnovni pokretač povećanja životnog standarda učesnika u projektu (podrazumno) i bliže okolice (nezamislivo). Odnosi strahovito mnogo vremena tako da je gotovo nemoguće 'tuč faturete' po srodnim ustanovama ili pohađati nekakve obrazovne tečajeve koje organizira CARNet ili SRCE. U informatičkom smislu nije dobro sudjelovati u bilo kakvom od njih. Previše muzike za malo para.


 VRH


Q
Pojam Opis
QBasic Quick Beginners All-Purpose Symbolic Instruction Code. IF student razumije programiranje, THEN zna koristiti navedeni programski jezik (jezički procesor), ELSE ga mora naučiti do mjere da prepozna čemu to služi, ENDIF zaključuje ocjenom u indeksu bilo kakav izbor glede opisanog.


 VRH


R
Pojam Opis
Razvod

braka
U životu to predstavlja zakonski razlaz između supružnika uz buran ili manje buran postupak. U informatici je to na primjer, kada CARNet i SRCE raskinu ugovore o uzajamnoj suradnji, bez obzira jeli to u korist akademke zajednice ili ne, ako se promatra globalno. Naravno u razvodu braka deblji kraj uvijek izvuku djeca, odnosno članice akademske zajednice na primjer, u informatičkom smislu. To je još kako-tako prihvatljivo dok se ne umiješa neko 'jači', MZOS na primjer. Onda akademska zajednica u trenu postane informatički fikus, ostane učas bez licenci za programsku potporu i antivirusne zaštite.
Referada U principu skup 'teta' bez kojih je studentski život nezamisliv. Cvijeće ustanove. Ne viču na studente, daju ju im raznorazne potvrde i ne ocjenjuju ih. No zbog prirode posla tipa 'rad sa strankama' ured im je najčešće šalterskog tipa tako da imate osjećaj kao da ste došli po lovu u banku.


 VRH


S
Pojam Opis
Sistemac Čudnovata biljka, ali ne iz Čudnovate šume. Bavi se svim, svačim i ničim. Boravi ni na nebu ni na zemlji (čardak ni nebu ni na zemlji). Krug znanja mu je ogroman, a neznanja još veći. U nastojanju da razgraniči ova dva kruga upada u još dublji rascjep što rezultira učestalom pojavom sijedih i padom praga živčanosti. Demonstratori (Franko i Lazo) nastoje mu pomoći oko ovih krugova, ali se ne da definirati u kojem krugu mu više pomažu ili odmažu. Svakim danom na njega se tovari sve više podrazumnog posla, kao satnica recimo, i svi znaju bolje od njega što mu je zadaća. Očekuje se da šuti, snalazi se i trpi dok ne lipše kao tovar (to je drugo ime za magarca izvedeno iz glagola 'tovariti'). Valjda se drže parole 'Rad oslobađa', koja je bila napisana nad nekim ulaznim vratima.
SRCE Sveučilišni Računski CEntar - Institucija koja uglavnom pruža usluge školovanja, većinom studentima, jer ostali nemaju vremena, te preuzima započete ili gotove projekte CARNet-a od kojih nastoji napraviti nešto uporabljivo. Potom jure sistemce da to provedu u život, sviđalo se to njima ili ne.
Stimulacija Savršen način kako se domaći dodatne zarade kada se iscrpe mogućnosti naplate preopterećenja ili presuše 'faturete'. I što je najbolje od svega, ako si u mogućnosti da je sam sebi dodijeliš, dobiješ lovu a da ništa ne moraš raditi. U još nekim područjima ljudske djelatnosti koristi se stimulacija, ručna na primjer, kako bi se polučili ciljani rezultati. IT kadar stimulaciju koristi kako bi poboljšanjima na hlađenju CPU, GPU pa i memorije, stimulirao navedene komponente da povećanjem radne frekvencije ili napona daju bolje radne rezultate (OverClocking), pa se čak za hlađenje komponenti u takmičarske svrhe koristi i tekući dušik. E je su šašavi ti informatičari, stimulaciju koriste u potpuno pogrešne svrhe.
STINA SpliTski računskI ceNtAr - Jedna od zamisli kako nazvati projekt u razvoju kojemu je cilj unaprijediti školovanje profesorskog, studentskog i učeničkog kadra općenito, kako bi se nadopunile on-line tekovine iz Zagreba uživo. Naravno tu bi bila obuhvaćena nekakva ECDL koncepcija školovanja sa sadržajima kao WORD, Outlook Express i slični, a za napredne korisnike bili bi obuhvaćeni sadržaji tipa kako koristiti <CTRL> + <C> i <CTRL> + <V> ili kreirati ZIP datoteku. Uz besprijekoran angažman ovdašnjih znanstvenika, kad budu imali vremena, moguće je da će se projekt jednom realizirati ali se ne može točno precizirati u kojem stoljeću. Profesionalno informatičko školovanje je podrazumno: CCNA, CCNP, MCTS i / ili LPIC. Tko čeka dočeka.
Student Osoba profinjenog ponašanja (i izgleda ako je ženska) kojoj je osnovni cilj da dokaže profesoru ili predavaču, ili kome već, da odlično prepoznaje materiju na koju se pitanje odnosi, iako zna da o tome nema pojma. Vrijeme dokazivanja nije upitno. Sva su sredstva u ovom obračunu, osim galame i fizičkog kontakta, dozvoljena. Informatički gledano, student je osoba koja je u stanju iskoristiti sve moguće raspoložive servise i usluge Interneta u neočekivane svrhe. (Opaska studenta-demonstratora Laze: 'Nije istina, naši studenti ne znaju se služiti Internetom!!! Uostalom, ne može se u isto vrijeme učiti i studirati.')
Stručni

suradnik
Osoba nekakvih stečenih kvalifikacija od SSS do VSS. U suštini osoba koja obavlja sve ono za što mu nadređeni nemaju vremena. Vrlo često posjeduje velika znanja unutar svoje struke i zadaće mu često započinju s izrekom: 'To ćeš ti brzo, nije tebi to neki problem...'. Eh, tko mu je kriv kad je imao vremena to naučiti. Usporedivo na primjer sa situacijom kad zdravstveni doktor i medicinska sestra daju pacijentu injekciju. Pacijent je svakako naj.... Ne može doći na zelenu granu osim u slučaju ako se ne potrudi da i sam postane doktor.


 VRH


Š
Pojam Opis
Štreber Domaći naziv za studenta s visokim prosjekom ocjena. Samo po sebi neprihvatljivo, ali onaj koji to napravi na način da je prosjek veći od 4.00 dobije stipendiju. Bolje mu je i to nego 'tuć faturete' u nekom kafiću kao konobar ili slično, kao što je u početku radila moja kćer dok nije 'zaslužila' i očuvala stipendiju. Ali treba priznat da mu se otvaraju horizonti, najprije demonstrator, potom 'inzinjere' ili nešto tog nivoa, a onda možda i znanstveni novak. E tada ulazi u kolo sreće da postane profesor, kad-tad. To pak, kćer mi nije uspjela 'zaslužiti'.


 VRH


T
Pojam Opis
Tečaj Organizirana aktivnost glede stjecanja znanja iz nekog područja. Kvalitativno i kvantitativno jače od seminara a slabije od akademije. U informatičkom smislu to znači slušati nastavu iz nečega što u večini slučajeva organizira CARNet ili SRCE, naravno ako se za to ima vremena što na primjer nije lako ostvarivo u akademskoj zajednici zbog sile znanstvenih obveza. Nije preporučljivo pohađati ga ako je uvjet polaganje parcijalnih ispita i konačnog ispita po DpD koncepciji jer ako 'padneš' plaćaš troškove iz svoga džepa. Ali izgleda da ga ne obožavaju i predavači. Marko Bencek kaže: 'Tečaj služi da se učitelja pitaju čuda!'.
Tipkovnica Elektromehanička naprava za ukucavanje slova s osnovnim ciljem da se napiše ili upiše nešto smisleno. U zajednici s mišem čini duo koji je naizgled nepremostiva prepreka početnicima. Oni koji su učili pisat na Remington-ki lupaju po njoj kao da im je najljući neprijatelj, Drago na primjer. Po njemu, tolika količina lupanja po tipkama mogla bi proizvesti dovoljno struje za rad računala kada bi tipkovnica bila izrađena od piezo-kristala. Istina da Dragi ne ide tipkanje ali zna koristiti <CTRL> + <C> i <CTRL> + <V> i tome slične kombinacije.
Tri Fakulteta Konspirativno ime projekta koji se odnosi na zgradu u kojoj smještaj imaju tri Splitska fakulteta u Sveučilišnom kampusu Visoka: Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu, Fakultet prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja Sveučilišta u Splitu i Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu.
To ne bi bilo nešto posebno čudno da budući mornari nisu smješteni u istu zgradu kao i budući profesori i kemičari. I to okomito uzduž svih katova. Što im je zajedničko da su tako smješteni? Naizgled ništa, ali u eri otuđenja ljudi pa tako i znanstvenih djelatnika, u dobu u kojem nema plesnjaka s romantičnom glazbom i malčice pipanja, već samo neki zadimljeni polumračni disko-klubovi i drugorazredni kafići, sve je češći slučaj da su mladi znanstvenici, ionako već dobro pritisnuti obvezama, postali 'solo' igrači koji kako vrijeme prolazi postaju sve više frustrirani. E sad, kako nam plove uglavnom muški s perspektivno dobrim primanjima, a uče nas većinom žene s perspektivno lošim primanjima, zbog nedostatka društvenih aktivnosti omogućeni su 'slučajni' susreti navedenih društvenih kategorija, a 'kemija' između njih pospješuje njihovo trajno ××× sjedinjavanje i uzročno-posljedično povećanje standarda i nataliteta na razini grada ili države a i šire ako se uzme u obzir razmjena kadra s tuđinima. Uniseks fakulteti, kao što su strojarski ili brodograđevni, samo smanjuju natalitet u Hrvata jer zbog pretjeranog istospolnog druženja generiraju previše stilista.
'Tri' je ima bit ukleti broj; evo prolazi treća godina kako je zgrada dovršena i zjapi prazna. Možda nedostaje sredstava za završno uređenje okoliša i za namještaj? Nije baš posve razumljivo zašto su utrošeni silni milioni kuna da bi se sad u toj zgradi množila gamad. A za dovršiti je sredstva su mizerna u odnosu na od sada uloženo bez uračunavanja dobiti koju novo okruženje omogućava.


 VRH


U
Pojam Opis
URL Uniform Resource Locator - alfanumerički opis adrese Web sadržaja. Ako su sadržaji javni, obično je usklađen s numeričkim opisom (IP adresa). No ovu tehniku nerado koriste programi tipa DC++ jer koriste izravne veze 1:1 kao što i priliči u pojedinim situacijama, osobito kod ××× kontakata. U pojedinim situacijama URL udružen s IP adresnim prostorom može imati svoju veselu stranu. Na primjer, ako se zakupi već rabljeni adresni prostor, koji se kao 'polovan' moguće može dobiti i jeftinije, recimo iz bivše mreže Teherana, šanse da Vas proglase TERORISTOM i da postanete nepodobni u očima američke vlade su realne; bar na neko vrijeme. To se ni u snu ne smije propustiti, osobito zbog toga jer je bolje biti nepodoban kod njih nego u vlastitoj kući, ili još gore u svojoj stranci pogotovo ako je na vlasti.
UTP Unshielded Twisted Pair - komunikacijski kabel koji u informatici služi za povezivanje mrežnih uređaja i u osnovi se sastoji od 4 uvijene bakrene parice različitih boja koje su opet međusobno uvijene. Samo po sebi to i ne bi bio neki problem da su boje vodova dobro vidljive i da se u konektor parice postavljaju slijedno. Dragi, svejedno jeli s očalama ili bez njih, osobit su problem oni vodovi koji su bijele boje i prošarani osnovnom bojom (uglavnom slabo prošarani). Nikako da posluša što mu Eni govori: 'Drago, svijetlo bijele lijepo složi na jednu stranu a tamno bijele na drugu, rasporedi i utjeraj u konektor, sigurno nećeš pogriješiti'.


 VRH


V
Pojam Opis
Vanjski

suradnik
Najkvalitetniji mogući oblik faturete, legalnog ostvarivanja dodatnih novčanih prihoda. Pali osobito na mjestima gdje nedostaje nastavnog kadra. Funkcionira otprilike ovako: održiš dva sata nastave na jednoj ustanovi, marendaš i odeš održat još dva na drugoj pa odeš doma. I tako tri puta sedmično i sve unutar radnog vremena. Da se krivo ne shvati; ostalo vrijeme van nastave troši se na stručno usavršavanje i besplatno informatičko doškolovanje u organizaciji CARNet-a ili SRCA (kad se ima vremena). Probao sam navedeno provesti u djelo na način da pola radnog vremena budem u matičnoj ustanovi a pola 'vanjski' kod kolege na njegovoj ustanovi, a on obrnuto kod mene - ali ne ide. Neće da prihvate ovaj začuđujuće dobar prijedlog. Ne mogu se domislit zašto?
VGA Video Graphics Array - standard razlučivosti slike na monitoru 640x400 pixel-a (elemenata slike). Raspon boja je od 16-256. Neprihvatljivo za igranje ili razgledanje lijepih pejzaža i velika muka za sistemca da nađe driver (pogonski program) koji će ovu krasnu mogućnost staviti u drugi plan. Ali ipak, što bi SAFE MOD bez ove osobitosti.


 VRH


W
Pojam Opis
Webmaster Osoba koja nastoji na Web stranicama postaviti sadržaje ustanove tako da sa slikama ne prelaze 100 KB po stranici. Mora poznavati grafički dizajn, barem u načelu. Služi se svim mogućim programskim alatima (legalnim i nelegalnim) i po završetku posla obična s rezultatom nije zadovoljan. To nije toliko ni bitno ako je zadovoljan korisnik. Korisnik je u osnovi zadovoljniji u koliko mu se izrada stranica više naplati, bez obzira dali su, ili nisu, postavljene na poslužitelj.


 VRH


X , Y
Pojam Opis
X Inače u matematici oznaka za neku varijablu, ali na Internetu ako se uporabi tri puta za redom (×××) predstavlja kraticu za sadržaje koji ni u jednom smislu nisu pogodni za osobe mlađe od 16 godina. Pošto se radi o sadržajima koji imaju kvalitetne slikovne prikaze, a podliježu i autorskim pravima, obično treba imati brzu vezu i pretplatu novčanog tipa. Uobičajeno, znakovi se koriste za zaporku kod osoba sklonim razgledanju lijepih pejzaža.


 VRH


Z , Ž
Pojam Opis
Znanost Nedovoljno definirana disciplina, koja prema osnovnoj zamisli donosi bolji životni standard, ali je nedokazana u praksi, osobito kod Hrvata. Kako MZOS ne baca novce 'bez veze', tekući i budući znanstvenici se ne mogu baviti nekim trivijalnim stvarima kao recimo izrada satnice ili uvođenje ISVU. Stoga takve glupe poslove treba prepustiti manje sposobnim i poslom neopterećenim djelatnicima, recimo sistem-inženjeru, jer on začudo uvijek ima vremena. Osim toga znanstvenici usrdno potpomažu svojim znanjima i druge ustanove van svoje matične ustanove, vjerojatno badava, te nije ni čudo da često nemaju vremena. Muljanje je podgrana iste discipline i može polučiti bolje rezultate, pogotovo ako se izražava u postocima. Ni jedno ni drugo nije za svakoga.


 VRH


@ , # , $ ...
Pojam Opis
@ Oznaka koja asocira na rep majmuna, a koristi se uz ime prilikom slanja elektroničke pošte npr. Drago.Radic@ktf-split.hr. Narodski se može protumačiti da je Drago Radic majmun na KTF-u u Hrvata, a informatički to znači da Drago Radic ima adresu elektroničke pošte NA ustanovi KTF-Split u Hrvatskoj. Ali vidi kretena, u e-mail adresi uopće ne koristi naše hrvatske grafeme. Ne poštuje ono 'Hrvatsko je Hrvatsko' bez obzira na cijenu.
# Ograda ili po stranu 'taraba', 'gradele' po dalmatinski, znak korisne vrijednosti u programiranju ili u konfiguracijskim datotekama jer ukazuje na to da se znakovi nakon njega ne uvažavaju od strane operativnog sustava. Jako zgodno za zločeste i manje zločeste komentare. Srodno tarabi su rešetke, recimo kao što imaju neke strogo čuvane zgrade, koje služe da nezadovoljnici izvana ne bi provalili u njihove prostore u kojima se sve češće odmaraju pripadnici dobrotvorne humanitarne organizacije HDZ (Humanost i Dobročinstvo Zase).
 iStripper


 Buba Stranica koju čitate ima cilj da Vas nasmije.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je nemoguća.
Ako pak sebe netko prepozna neka šuti i neka se ne ljuti.
 Jessica


Citiranje ove stranice:
Radić, Drago. " Informatika " Split-Hrvatska.
{Datum pristupa}. <https://www.buzdo.com/1autor/datoteka>.
Copyright © by Drago Radić. Sva prava pridržana. | Odgovornost

 Početak
 Vrh  Buzdo